Czy pizza może być dobrym pomysłem na obiad dla osoby z cukrzycą? Tradycyjna może przysporzyć problemów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu glikemii poposiłkowej, bo zazwyczaj zawiera sporo węglowodanów (z białej, przetworzonej mąki) i dodatkowo tłuszczu, bo na ogół jest pokryta grubą warstwą żółtego sera. Jednak można cieszyć się smakiem pizzy wykorzystując zdrowe i mniej przetworzone składniki. Kasza gryczana jest polecana diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny, a dodatkowo jest bogata w roślinne białko, a także błonnik, witaminy i składniki mineralne. Spód z kaszy gryczanej będzie zdecydowanie bardziej wartościowy pod względem żywieniowym, niż białe ciasto. Jeśli dodamy na nią niskowęglowodanowe warzywne dodatki, a tłusty żółty ser zamienimy na lżejszą mozzarellę, to taka pizza staje się pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
200 g kaszy gryczanej niepalonej
30 g siemienia lnianego
1 jajko
niewielka cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
200 g pieczarek
160 g czerwonej papryki
250 g mozzarelli light
100 g pomidorków koktajlowych
szalotka
listki bazylii
Kaszę gryczaną zalać 500 ml wrzątku i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić i ostudzić. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na łyżce oleju, żeby się zeszkliła.
W misce wymieszać ostudzoną kaszę gryczaną, cebulę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia z jajkiem. Zagnieść ciasto z kaszy (nie będzie to zwarte ciasto). Przygotowaną mieszankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując cztery płaskie, okrągłe pizze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 15 minut.
W międzyczasie zetrzeć na tarce mozzarellę, paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski, a pomidorki przekroić na połówki. Na podpieczonym spodzie z kaszy gryczanej wyłożyć mozzarellę, cebulkę, paprykę i pomidorki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodać listki bazylii.
1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 39g, białko: 24g, tłuszcz: 13g
3,9 WW
2,1 WBT
Smacznego!
Angelina Ziembińska, Dietolog.pl