Mocno piernikowe ciasteczka głównie z orzechów. Pachnie już świętami! W środku dużo przypraw i jak na ciasteczka stosunkowo mało węglowodanów.
Mocno piernikowe ciasteczka głównie z orzechów. Pachnie już świętami! W środku dużo przypraw i jak na ciasteczka stosunkowo mało węglowodanów.
Suche składniki wymieszać w misce. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło (nie może być z lodówki) z jajkiem. Dodać masę do suchych składników i zagniatać do połączenia składników.
Ciasto umieścić między dwoma dużymi arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Wykroić z ciasta pierniczki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanej ilości wychodzi ok. 50 ciastek.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160˚C na 15 minut. Ciastka powinny się delikatnie zarumienić.
1 ciastko (o wadze ok. 10g) ma ok. 40kcal, węglowodany: 2g, białko: 1,5g tłuszcz: 3g
0,2WW
0,3WBT
Smacznego!
Angelina Ziembińska, Dietolog.pl