Każdy produkt spożywczy ma inny skład, tzn. różni się zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Dlatego spożywając różne produkty żywnościowe w różnych ilościach i o różnym składzie, dostarczamy do organizmu inne ilości cukrów i pozostałych składników.
Organizm człowieka zdrowego automatycznie dobiera do nich odpowiednią porcję insuliny. Chorzy na cukrzycę typu 1 muszą wstrzyknąć odpowiednią dawkę insuliny, zależną m.in. od ilości spożytych węglowodanów.
Dlatego trzeba wiedzieć, ile węglowodanów (WW-wymienników węglowodanowych), białek i tłuszczów (WBT-wymienników białkowo-tłuszczowych) było w spożytych posiłkach.
Wobec małej ilości dowodów naukowych potwierdzającej skuteczność liczenia WBT oraz trudności w dokładnym ich przeliczeniu są one stosowane w przypadku posiłków z bardzo dużą ich ilością.
Każdy produkt spożywczy przebadano laboratoryjnie i określono w nim zawartość białek, tłuszczów i węglowodanów (wyrażoną w gramach – g), a także ustalono jego wartość energetyczną (wyrażoną w kilokaloriach – kcal). Takie informacje można znaleźć na każdym opakowaniu produktów spożywczych lub w książkach zatytułowanych „Tabele wartości odżywczej produktów”.
Na opakowaniach produktów spożywczych wartość energetyczna produktu oraz zawartość poszczególnych składników (białek, tłuszczów i węglowodanów) zawsze podawana jest w przeliczeniu na 100 g produktów.
Informacje dotyczące zawartości węglowodanów w produkcie, odczytane z tabel wartości energetycznej i odżywczej, dotyczą głównie węglowodanów ogółem, tzn. węglowodanów przyswajalnych i błonnika pokarmowego.
Dlatego, chcąc wyliczyć wymiennik węglowodanowy, należy od węglowodanów ogółem odjąć określoną w produkcie ilość błonnika.
Węglowodany ogółem = węglowodany przyswajalne + błonnik pokarmowy
Założenia przy wyliczaniu wymienników WW:
Zakładając, że:
czyli
Takiej wielkości bułka kajzerka waży 60 g.
Z tabel dowiedzieliśmy się że zawartość 100g bułki wygląda następująco:
czyli węglowodanów przyswajalnych jest: 56,1 g – 6,4 g = 49,7 g, tzn. około 50 g.
Przykład wyliczania WW:
Aby wyliczyć WW, trzeba określić ilość węglowodanów przyswajalnych.
W tym celu od węglowodanów ogółem należy odjąć ilość błonnika pokarmowego.
(obliczone wartości zaokrąglamy, nie pozostawiamy liczb po przecinku).
Co wiemy?
Ilość węglowodanów przyswajalnych:
50 g w 100 g bułki
1 WW – 10 g węglowodanów przyswajalnych
Przykład wyliczania WBT
1 wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) = 100 kcal
1 g białka – 4 kcal
1 g tłuszczu – 9 kcal
Produkty białkowo-tłuszczowe bez dodatku węglowodanów
Produkty białkowo-tłuszczowe bez dodatku węglowodanów to: mięso, sery, wędliny.
Produkty białkowo-tłuszczowe mieszane (czyli zawierające białko, tłuszcze i węglowodany)
Produkty białkowo-tłuszczowe mieszane to np.: pierogi z mięsem, naleśniki, paszteciki, ciasto.
Wyliczanie wymienników WBT z „procentów”
Korzystając z tabel wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych, gdzie podany jest procent energii z białka, tłuszczu i węglowodanów, można obliczyć WBT.
Krok 1. Oblicz, ile % łącznie wynosi B i T
100 g jogurtu wiśniowego dostarcza
24% + 22% = 46% energii z B i T
Krok 2. Oblicz, ile kcal stanowi 46% B i T
46% z wartości energetycznej 100 g jogurtu –
61 kcal
X = (46% x 61 kcal)/100% = 28,06 kcal = 0,28 WBT = 0,3 WBT
Krok 3. Oblicz liczbę WBT w porcji jogurtu, którą zjesz np. na śniadanie – 150 g
100 g jogurtu – 0,3 WBT
150 g jogurtu – X WBT
X = (150 g x 0,3 WBT)/100 g = 0,45 WBT = 0,5 WBT
Krok 4. Pamiętaj, że trzeba również wyliczać WW 100 g jogurtu – 54% z węglowodanów
61 kcal – 100 g jogurtu, w tym 54% z węglowodnów
Ile kcal pochodzi z węglowodanów?
X = (61 kcal x 54%)/100% = 33 kcal
Zjadając 100 g jogurtu, dostarczasz 33 kcal
Pamiętając, że 1 WW = 40 kcal, oblicz, ile to WW
33 kcal / 40 kcal = 0,825 WW
Aby obliczyć, ile WW znajduje się w zjadanej porcji jogurtu (150 g), układamy proporcję:
100 g – 0,825 WW
150 g – X WW
X = (150 g x 0,825 WW)/100 g = 1,2 WW
Zapisuj informacje na temat spożytych WW w aplikacji Contour®Diabetes i nadaj kontekst do swojego wyniku pomiaru glukozy. Zobacz jak to zrobić:
ZAPYTAJ SWOJEGO LEKARZA LUB PIELĘGNIARKĘ O GLUKOMETR CONTOUR PLUS ONE