Zimowa sałatka z mandarynką
Chyba każdemu z nas Święta kojarzą się z zapachem cytrusów. Mandarynka to świąteczny klasyk, więc dlaczego nie wykorzystać jej do sałatki? Być może to nieoczywiste połączenie ale zapewniamy, że bardzo smaczne i zdrowe.
Składniki na 1 porcję:
garść ulubionej sałaty (może być mix sałat)
mandarynka
30g mozzarelli light
4 zielone oliwki
½ małej czerwonej cebuli
10 g orzechów włoskich
łyżeczka oleju z orzechów włoskich (lub dobrej jakości oliwy)
świeżo mielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
Mandarynkę obrać i pokroić w poprzek w plasterki (może się rozpaść). Cebulę pokroić w cienkie piórka, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki, oliwki pokroić w plasterki. Na talerz ułożyć kolejno garść sałaty, piórka cebuli, oliwki, mozzarellę, mandarynkę i orzechy. Skropić olejem i oprószyć pieprzem.
1 porcja to ok. 260 kcal, węglowodany: 10 g, białko: 8 g, tłuszcz: 15 g
Porcja to 1 WW i 1,6 WBT
Pełnoziarnista, zielona tarta z łososiem
Ryby są źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, łatwo przyswajalnego białka oraz witamin A, D i E. Wspólnie z Dietolog proponujemy świątecznego łososia w postaci pełnoziarnistej tarty z zieloną zalewą.
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
180 g mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
100 g masła
40 ml zimnej wody
½ łyżeczki soli
Farsz:
200 g świeżego łososia (bez skóry)
pęczek natki pietruszki
20 g nasion słonecznika
ząbek czosnku
łyżka oliwy
20 g parmezanu
łyżka soku z cytryny
3 jajka
120 ml śmietany 18%
½ łyżeczki soli i szczypta świeżo mielonego pieprzu
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie i zetrzeć masło (można też posiekać z mąką). Mąkę połączyć z masłem, następnie dodać sól i wodę, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na min. 20 minut do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz.
Łososia oczyścić z ości i skóry (jeśli ma), pokroić w kostkę. Pietruszkę pokroić drobno i zmiksować z nasionami słonecznika, tartym parmezanem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i łyżką oliwy w blenderze (najlepiej w pojemniku z rozdrabniającą końcówką). Tak powstałe pesto wymieszać rózgą z jajkami i śmietaną. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować (podsypując odrobiną mąki, żeby się nie kleiło) na wymiar naczynia żaroodpornego (średnica około 28 cm). Przełożyć do naczynia, by wylepić dno. Wyrównać (odkroić) ciasto na brzegu 1,5 cm od spodu, skrawki zlepić w kulkę i ponownie rozwałkować na cieniutki placek. Wykroić z niego 6 gwiazdek.
Na spodzie rozłożyć równomiernie łososia i zalać zieloną masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec 45 minut.
1 porcja (około 150g) to ok. 410 kcal, węglowodany 16 g, białko: 23 g, tłuszcz: 28 g
1,6 WW
3,4 WBT
Pełnoziarniste babeczki z makiem
Takie babeczki są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego, ciężkiego i słodkiego makowca. W dodatku macie już gotową porcję bo jedna babeczka to 1WW.
Składniki na 8 babeczek:
4 białka
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
80g suchego maku
80g erytrolu
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztopić i przestudzić. Suche składniki połączyć, następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z makową masą.
Masę przełożyć do silikonowych foremek (średnica 7-8 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli po włożeniu i wyciągnięciu z ciasta jest suchy, są gotowe. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
1 babeczka (około 55-60 g) to ok. 195kcal, węglowodany: 10g, białko: 5g, tłuszcze: 15g
1WW
1,5WBT
Smacznego!