Jagodowy koktajl z płatkami owsianymi
Wygląda jak dobry deser, a tak naprawdę to pyszne i pożywne śniadanie. Spróbujcie połączenia nocnej owsianki (namoczonych płatków owsianych) z owocami i jogurtem. Taki koktajl to idealny początek dnia.
Składniki na 1 porcję::
100 g mrożonych jagód leśnych (mogą być inne owoce jagodowe, np. maliny)
30 g płatków owsianych błyskawicznych (jeśli zależy Wam na czasie) lub zwykłych (jeśli macie czas na namaczanie płatków)
200 g jogurtu naturalnego 3% tł.
1 łyżka erytrolu
1 łyżka soku z cytryny
listki melisy do przybrania
Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić na minimum godzinę, żeby zmiękły (można je też zostawić na noc). Do kielicha blendera włożyć owoce (kilka zostawić do dekoracji), płatki z jogurtem, dodać łyżkę soku z cytryny i zmiksować na gładką masę. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, można dolać trochę wody. Przełożyć do szklanki i udekorować pozostawionymi owocami i listkami melisy.
1 porcja to ok. 260 kcal, węglowodany: 33 g, białka: 14 g, tłuszcze: 8 g
3,3 WW
1,2 WBT
Zimowe leczo
Jednogarnkowa, bardzo prosta i uniwersalna potrawa z warzyw. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Co więcej, łatwo można zrobić z niej szakszukę (wbić jajko i zapiec), więc na śniadanie też będzie wyborna. Zapraszamy do przetestowania wersji wegańskiej, ale jeśli wolicie mięsne dania, to dodajcie na przykład kawałek pokrojonej kiełbaski. Czysto roślinna wersja tego dania jest jednak zdrowsza i będzie miała zdecydowanie mniej kalorii.
Składniki na 2 porcje:
2 średniej wielkości cukinie po 200 g (mogą być w różnych kolorach lub po prostu zielone)
1 niewielki bakłażan (ok. 200 g)
duża biała cebula
łyżka oliwy
½ czerwonej papryki
80 g kukurydzy konserwowej
200 ml pulpy pomidorowej (mogą być krojone pomidory lub passata)
listki świeżego tymianku
sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić wzdłuż w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę.
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Podobnie bakłażana. Paprykę pokroić w paski. Pokrojone warzywa dodać do cebuli i chwilę podsmażać. Dodać pomidory i dusić 15 minut pod przykryciem.
Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i doprawić do smaku tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany: 29 g, białko: 6 g, tłuszcz: 8 g
2,9 WW
1 WBT
Krem czekoladowy z awokado
Ten krem na bazie awokado i ciemnego kakao świetnie się sprawdzi na Walentynki. Krem jest wytrawny, nie za słodki, ale ma wspaniałą głębię smaku. Taki trochę niepozorny, ale bardzo efektowny deser nie tylko dla diabetyków.
Składniki na 2 porcje::
1 dojrzałe awokado hass
100 ml mleka kokosowego 5-7% tł.
2 łyżki ciemnego kakao
25 g masła orzechowego
2 łyżki erytrolu
łyżeczka płatków migdałowych
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ, włożyć do pojemnika blendera. Dodać masło orzechowe, kakao, erytrol i mleko kokosowe. Zmiksować na gładki krem. Przełożyć do kieliszków. Udekorować płatkami migdałowymi.
1 porcja to ok. 275 kcal, węglowodany: 13 g, białko: 7 g, tłuszcz: 22 g
1,3 WW
2,2 WBT