320 kcal WW 3 WBT 2 IG 55 węglowodany: 30 g
Składniki: [1 porcja]
• 400 g chudej wołowiny (polędwicy)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1 średnia cebula
• 1 papryka czerwona
• sól, pieprz, suszona bazylia
• ziemniaki (180 g na porcję)
• pomidory, cebula, ogórek kiszony
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem i suszoną bazylią, skropić olejem i zostawić w lodówce na 2–3 godziny. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, włożyć mięso i podsmażyć 2–3 minuty z każdej strony. Następnie dodać posiekaną cebulę i sos z marynaty, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu po przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać nieco wody. Ziemniaki ugotować na parze (średni czas gotowania 25 minut). Przygotować sałatkę z pomidorów, cebuli i kiszonego ogórka.
1 PORCJA ZAWIERA:
320 kcal WW 3 WBT 2 IG 55 węglowodany: 30 g