Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić w kostkę. Warzywa razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować 45 minut. Botwinkę razem z buraczkami opłukać, pokroić i dodać do gotującego się wywaru. Gotować razem jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką oraz z koncentratem buraczanym. Mieszankę wlać do gotującej się zupy. Zamieszać, doprowadzić do zagotowania. Przyprawić do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i ewentualnie solą oraz pieprzem. Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, dość grubo posiekać. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać ze skorupek, pokroić na cząstki. Zupę rozlać do kokilek. Na każdą porcję zupy przeznaczyć po dwie cząstki jajka. Przed podaniem sowicie posypać zupę posiekanymi ziołami.