1 porcja: 260 kcal WW 3 WBT 1,5 IG 85
Składniki: [8 porcji]
Drożdże wkruszyć do letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki i cukier, rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę masła roztopić, przestudzić. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać rozczyn, jajko i sól. Wymieszać łyżką, zagnieść. W ciasto wrobić roztopione masło, wyrobić, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałym maśle, doprawić. Ciasto podzielić na 8 kawałków, uformować bułeczki. Ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem, posypać makiem i cebulką. Wyrośnięte piec około 20 min w temp. 190 st. C.
1 PORCJA ZAWIERA:
260 kcal WW 3 WBT 1,5 IG 85