1 porcja: 219 kcal WW 3 WBT 0,5 IG 87
Składniki [12 bułek]:
Drożdże przełożyć do miseczki, dodać cukier, rozgnieść widelcem. Dodać 5 łyżek ciepłego mleka i ostawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do rondla wlać mleko, dodać masło (odłożyć pół łyżki na później do smarowania) i na małym ogniu rozpuścić masło. Wystudzić do temperatury pokojowej. Oba rodzaje mąki przesiać wraz z solą do miski. Do mąki dodać mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać łyżką – masa nie musi być jednolita. Przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać przez 2 minuty. Uformować wałek o średnicy około 3 cm i pokroić go na 12 kawałków. Uformować bułeczki, ułożyć je na nieprzywieralnej blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zrobić na bułkach nacięcia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – ale nie na dłużej (jeśli w domu jest chłodno, można nastawić piekarnik na 40oC i do niego włożyć bułki). Rozgrzać piekarnik do 200oC. Bułki posmarować roztopionym masłem i posypać przyprawami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 15–20 minut, aż ładnie się zrumienią i postukane palcem, będą wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
1 PORCJA ZAWIERA:
219 kcal WW 3 WBT 0,5 IG 87