1 choinka: 337 kcal WW 5,5 WBT 1 IG 79
Choinki z piernika
Składniki (28 choinek):
Lukier królewski
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, kakao (niekoniecznie – tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków), sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2–4 godziny lub przez całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3–4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty. Piec w temperaturze 200°C przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4–5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce. W misie miksera ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając, kłaść łyżkę lukru królewskiego rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę, umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.