Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 200oC. Przeciąć każdy bakłażan wzdłuż na pół, a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę oliwą, doprawić solą i piec przez 30–40 min, aż miąższ będzie miękki, ale nie zbrązowieje. Podgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w dużej patelni. Dodać pokrojone drobno: cebulę, czosnek, paprykę oraz przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 min. Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok. 3–4 min, aż mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować jeszcze 5 min. Wyjąć bakłażany z pieca i zwiększyć temp. do 220oC. Ostrożnie wybrać upieczony miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę ok. 1 cm. Wymieszać miąższ z mieszaniną mięsa jagnięcego, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8–10 min, aż ser się stopi, a bakłażany będą ciepłe.