Zdrowe i prawidłowe żywienie ma istotny wpływ na stężenie cukru we krwi. Od Ciebie zależy wybór produktów i sposób przygotowania potraw.
1. Jedz 5 posiłków dziennie – staraj się je spożywać o stałych porach.
2. Potrawy sporządzaj metodą:
• gotowania w wodzie
• gotowania na parze
• duszenia z małą ilością tłuszczu
• pieczenia bez tłuszczu w rękawie lub w folii do grillowania.
3. Unikaj potraw smażonych i w panierce. Ich spożycie podnosi cukier nawet do 5 godzin po posiłku! Wysoki cukier po tłustych posiłkach może utrzymywać się przez wiele godzin.
4. Owoce spożywaj z dużym umiarem, ok. 200–300 g dziennie – jako dodatek do poszczególnych posiłków w ciągu dnia.
Pamiętaj: lepszy owoc niż sok bez cukru! Sok powoduje szybszy wzrost glukozy we krwi. 1 litr soku to około 500 kcal!
5. Unikaj rozgotowania! Rozgotowane produkty zbożowe (ryż, makaron, kasza) i jarzyny podnoszą cukier bardziej niż te same produkty, ale nierozgotowane. Najbardziej zalecany jest ryż brązowy i makaron z mąki razowej.
6. Jedz rzadziej: produkty mączne, np. pierogi, naleśniki, krokiety. Spożywaj je zawsze z dużą ilością surówki, która zwalnia tempo wchłaniania glukozy do krwi.
7. Pamiętaj: ziemniaki purée, smażone, marchew gotowana, kukurydza, groszek konserwowy, buraki zasmażane zawierają dużą ilość węglowodanów i mają wysoki indeks glikemiczny. Do jarzyny gotowanej spożywaj też surówkę.
8. Warzywa, które możesz spożywać w dowolnych ilościach, to: brokuły, kalafior, boćwina, kapusta pekińska, kapusta kiszona, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka żółta, zielona, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, szparagi, cebula, szpinak, cukinia, cykoria, grzyby świeże.
9. Ogranicz spożycie soli do jednej łyżeczki dziennie. Zamiast soli używaj ziół świeżych lub suszonych, takich jak: bazylia, tymianek, koperek, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, czosnek, oregano, sok z cytryny, mięta, kminek, gałka muszkatołowa.
10. Wypijaj dziennie do 2 litrów płynów.
11. Zaleca się picie napojów bez cukru.
12. Ogranicz picie alkoholu. Jeżeli musisz, to pij go w trakcie posiłku. Dopuszcza się 20 g czystego spirytusu na dobę, co odpowiada 0,33 litra piwa lub 200 g białego wina lub 150 g czerwonego wina bądź 50 g 40% wódki.
13. Słodzenie. Najlepiej oduczyć się słodzenia napojów i potraw. Cukry proste: glukoza – zawarta w słodyczach, fruktoza – zawarta w owocach, sacharoza, cukier buraczany i trzcinowy („cukier z cukierniczki”), laktoza – cukier mleczny – mają istotny wpływ na wzrost cukru we krwi.
14. Słodziki. Jeżeli musisz słodzić, zamiast cukrów prostych używaj słodzików. Do pieczenia można używać tylko niektórych słodzików, o szczegóły zapytaj dietetyka lub farmaceutę.
15. Słodycze dla diabetyków. Pamiętaj, że nie można ich spożywać bezkarnie w nieograniczonej ilości. Są bardzo kaloryczne – zawierają dużo tłuszczu. Słodycze słodzone fruktozą mają wpływ na wzrost cukru we krwi. Przeczytaj etykietę opakowania i zdecyduj, czy produkt jest dla Ciebie zdrowy.
16. Jeżeli często się zdarza, że po posiłku masz zbyt wysoki cukier we krwi, zastanów się, co możesz zrobić, aby tego uniknąć.
17. Pamiętaj o wysiłku fizycznym. Wpływa na obniżenie cukru we krwi.
18. Korekta w jadłospisie. Przy wysokich wartościach glukozy po posiłku przenieś ilość węglowodanów na inny posiłek, np.: w jadłospisie na śniadanie masz zalecone
zjeść trzy kromki – zjedz dwie, a jedną kromkę przełóż na drugie śniadanie lub inny posiłek.
19. W razie silnego głodu, gdy nie możesz doczekać się następnego posiłku, możesz zjeść warzywa niskowęglowodanowe, takie jak pomidor, sałata, ogórek itp. (patrz punkt 8 – warzywa bez ograniczeń).
Ważne jest, żebyś sam sprawdził, jaki produkt podnosi poziom cukru. Np. jeżeli po zjedzeniu banana masz wyższy poziom cukru, to zamień go na inny owoc. Dieta to zdrowy sposób odżywiania, ważne jest, co i ile zjadasz. Kup wagę elektroniczną do ważenia produktów!
Jeżeli chcesz wydłużyć czas leczenia tabletkami lub obniżyć dawkę insuliny, utrzymać prawidłową masę ciała – odżywiaj się zdrowo. Zadbaj o siebie! Dasz radę!