Wilgotne ciasto, soczyste borówki i chrupiąca kokosowa kruszonka – brzmi kusząco, prawda? Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się, że zdrowe wypieki mogą smakować obłędnie!
Wilgotne ciasto, soczyste borówki i chrupiąca kokosowa kruszonka – brzmi kusząco, prawda? Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się, że zdrowe wypieki mogą smakować obłędnie!
Składniki na 9 porcji:
Przygotuj kwadratową foremkę do pieczenia (najlepiej silikonową, albo wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 22x22cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
100 g masła utrzyj ze 100 g erytrytolu, dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Następnie do masy delikatnie dodaj 70 g borówek i przełóż do foremki do pieczenia, rozłóż równomiernie na dnie. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Z reszty masła, erytrytolu i wiórków kokosowych wyrób kruszonkę. Na podpieczone ciasto wylej mleczko kokosowe, wyłóż resztę borówek i posyp kruszonką. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze ok. 20-25 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
1 porcja ciasta zawiera ok. 300 kcal, węglowodany: 31g, białko: 4g, tłuszcze: 18g
3,1WW
1,7WBT
Czas przygotowania ok. 60 minut
Koszt całego ciasta ok. 40 złotych
Smacznego!
Angelina Ziembińska, Dietolog.pl